Ideą przyświecającą mi w trakcie jego zakładania było stworzenie miejsca, w którym będę mógł opisywać swoje fantazje kulinarne, spostrzeżenia na temat gotowania i racjonalnego odżywiania się oraz dzielić się pomysłami na potrawy, które wyjątkowo przypadły mi do gustu. Tak naprawdę będzie to blog o moim życiu kulinarnym, jakie prowadzę na Pradze, często nie odbiegającym od sposobu w jaki jedzą inni, a jednak na swój sposób wyjątkowym.
Jak dla każdego amatora dobrych smaków, za którego się uważam, próbowanie różnorodnych potraw oraz pisanie i czytanie o nich jest sposobem na życie. Blog ten będzie moją próbą wyjścia do innych z pasją do sztuki kulinarnej, która we mnie drzemie. Dodam iż uważam, że jest nią zarówno tworzenie wykwintnych potraw jak i gotowanie prostego, szybkiego i smacznego jedzenia w domowym zaciszu. Wiem coś na ten temat, ponieważ jako osoba zabiegana, jestem wyznawcą gotowania nieskomplikowanych dań i przyrządzania ekspresowych przekąsek, co również skłania mnie do eksperymentowania i odnajdywania drogi do smaków mojego podniebienia. Z doświadczenia wiem, że w trakcie tych prób będę popełniał wiele błędów, do których mam zamiar się przyznać również po to, aby uchronić innych przed ich powielaniem.
Jako osoba poszukująca wciąż nowych doznań smakowych i ceniąca sobie indywidualne podejście do gotowania nie zawsze będę zamieszczał dokładne przepisy na dania, które jem na co dzień, a to z tego względu, iż wolał bym skupić się na poradach, spostrzeżeniach i wnioskach, do których doszedłem na własny użytek w ciągu kilku lat interesowania się tematyką kulinariów.
Na zakończenie dodam, iż chciałbym adresować ten blog do wszystkich, dla których apetyt na dobre jedzenie, delektowanie się nim w różnych sytuacjach życiowych, czytanie tekstów lub oglądanie filmów opowiadających historie, w których kuchnia jest wątkiem przewodnim stanowi nieodłączny element życia oraz dla tych, którzy tak jak ja szukają nowych inspiracji. Mam wobec tego nadzieję, że kogoś zainspiruję lub przynajmniej podsunę pomysł, który ktoś z was będzie chciał wykorzystać w swoich eksperymentach kulinarnych.
| Giuseppe Arcimboldo - "Fruit Basket" |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz